13 May 2008

Cum functioneaza votul uninominal

Am fost la dezbaterea Votul uninominal: Efecte asupra sistemului politic romanesc, organizata de Civitas99. A fost destul de interesanta discutia, atractiile serii fiind Mihai Voicu de la PNL, Presedintele Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral, si Márton Árpád-Francisc de la UDMR. Din cate am inteles dupa vreo jumatate de ora de explicatii sistemul uninominal/proportional care a intrat in vigoare va functiona in felul urmator:

Fiecare partid selecteaza numai cate un singur candidat pentru fiecare circumscriptie electorala. Daca un candidat (fie el de la un partid sau independent) ia peste 50% in circumscpritia lui s-a calificat in parlament fara alte discutii. Ce se-ntampla cu restul: se vede la nivel judetean cat la suta a luat fiecare partid (i.e. reprezentatii partidului adunati la un loc) si in functie de procente se stabileste cati deputati/senatori revin fiecarui partid in acel judet. Pentru a vedea care anume sunt exact acesti parlamentari conteaza numarul de voturi pe care l-au primit (si nu procentul). Cu alte cuvinte, este un sistem proportional ca si pana acum, cu diferenta ca, cel putin intr-o anumita masura, listele de candidati (si ordinea pe lista) rezulta in urma votului uninominal dat de noi.

Cum se stabilesc concret parlamentarii: Partidul 1 (procentul cel mai mare) caruia ii revin N parlamentari calificati: cei N sunt in ordine descrescatoare din circumscriptiile unde s-au dat cele mai multe voturi (primul dintre cei N este candidatul partidului 1 care a primit cele mai multe voturi). Partidul 2 cu M < N parlamentari calificati: cei M sunt din circumscriptiile ramase nealocate, la fel, in ordine descrescatoare, incepand cu circumscriptiile cu cele mai multe voturi (primul dintre cei M este candidatul partidului 2 care a primit cele mai multe voturi). Si asa mai departe cu toate partidelele pana se epuizeaza numarul de locuri. Mai exista si o ultima repartizare a rotunjirilor (jumatatile, treimile si zecimile de parlamentar trebuie acumulate sa formeze indivizi intregi) - care se stabileste in functie de procentele la nivel national.

Sistemul are anumite "paradoxuri". Cel mai semnificativ este ca poate ajunge in parlament unul care la el in circumscriptie a ajuns pe locul 2 sau 3 etc. Asta poate fi deconcertant pentru alegatorii care voteaza cu unul, vad ca ala castiga si totusi ajunge in parlament altul cu mai putine voturi. Treaba asta are totusi o anumita logica pentru ca este ceea ce asigura ca rezultatul per total (la nivelul intregii tari) este mai reprezentativ - i.e. si minoritatile sunt reprezentate in parlament (spre deosebire de sistemul majoritar propus de Basescu in care toate minoritatile ar fi ramas pe dinafara).

Sistemul e atat de complicat ca are si anumite aspecte amuzante, cum ar fi faptul ca va fi extrem de greu (daca nu imposibil) pentru partide sa ghiceasca unde anume (in ce circumscriptii) sa-si puna candidatii preferati. Márton a comparat sistemul cu un joc de ruleta la care dai de trei ori pana sa sti ce-ai castigat: odata sunt alegerile, apoi rezultatul distribuirii la nivel judetean, si in final distribuirea rotunjirilor la nivel national.

Asa cum e, cu siguranta ca sistemul electoral nu va avea mari genera cine stie ce schimbare a clasei politice. Insa mi se pare ca ar putea fi (cred ca utopic vorbind!) introdusa o schimbare minima in acest sistem, schimbare care ar produce o genera cu adevarat reinnoirea clasei politice: Sa existe si optiunea 'Nici unul dintre candidati', iar daca aceasta optiune castiga peste 50% din voturi nici unul dintre candidatii de pe lista respectiva sa nu mai aiba dreptul de a ocupa vreo functie publica in urmatorii 4 ani. Poate ca asa m-as duce si eu sa votez!

Similar: De unde tot entuziasmul pentru uninominal? | Si daca se destrama Belgia?