27 February 2009

Cum te imbraci cand mergi la Teatrul National

Ai stat doua ore la coada ca sa prinzi un bilet la spectacolul unui Maestru. Te-ai suparat pe doamna de la bilete ca nu ti-a dat un loc mai aproape de scena. Dar cand o functionara iti spune ca nu se poate, trebuie sa mutesti brusc, sa apleci capul umil si sa te multumesti cu ce-ai primit.

Pentru spectacol te pregatesti din timp ca si actorii care repeta la piesa. Iti notezi in calendar,citesti cronici, le povestesti vecinilor si rudelor curiosi sa afle cine joaca in piesa. La fiecare mare nume de actor pe care il aud, ofteaza, surad si isi rotesc ochii admirativ.

Timpul se masoara acum in raport cu spectacolul. Mai sunt doua saptamani si 5 ore pana la piesa. Fiecare zi care se scurge te duce mai aproape de scarile Teatrului National.

Eticheta la un spectacol de teatru e la fel de importana ca si numele maestrilor de pe afis. Iti dichisesti din timp tinuta care nu paraseste sifonierul decat la ocazii speciale: teatru, cununii si zile de nastere.

Doamna va opta pentru un deux-pieces clasic, in culori inchise. Ciorapeii sunt crem deschis, sobri fara motive florale sau alte brizbriz-uri. Pantofiorii sunt din piele, cu un toc cui scund si cu flec intact. Pantofiorii ies rar la plimbare si nu pentru ca fac bataturi. Nici accesoriile nu lipsesc. Taiorul va fi ornat cu o esarfa care curenteaza, iar capul va fi pus in valoare printr-o palarie bleu-marin din fetru. Inainte avea si un voal dar s-a prins intr-un cuier de garderoba. Parul vopsit de o vecina poarta culoarea pinot noir. Machiajul consta dintr-un ruj aplicat inainte de plecare in oglinda de pe hol. Iar o geanta neagra tip plic va gazdui biletul de de teatru.

Domnul va urmari piesa intr-un sacou maro cu pantaloni negri din stofa. Cravata o lasa acasa pentru ca la ultima nunta cand a purtat-o i-a ros gatlejul. Pantofii sunt negri din piele cu sireturi de la alta pereche, iar sosetele gri din lana tin de cald in timpul piesei.

Domnul si Doamna vor merge la brat spre teatru. Doamna se mai opreste pe drum pentru ca o rod pantofii, iar Domnul va profita de pauza sa isi scarpine bratul mancat de taiorul din stofa.

In timpul piesei vor elogia marii actori ai teatrului romanesc ridicandu-se in picioare si aplaudand frenetic. Iar la sfarsitul piesei, un cordon lung de tinute elegante coboara treptele Teatrului National. O seara de mare tinuta.