13 February 2009

Libertarienii VS. serviciile secrete

Acum doua zile a avut loc conferinta CADI pe tema "Societatea civila pentru reforma sistemului de securitate". Acoperirea pe care a primit-o conferinta in presa si la tv a fost foarte deformata - s-au focusat aproape integral pe directorii SRI si SIE, de parca noi am fi facut conferinta ca sa promovam parerile lor! (Nemaivorbind de faptul ca TVR1 si Antena3 nici macar nu au precizat ca imaginile pe care le dadeau erau de la conferinta noastra!)

Au fost trei grupuri reunite sensibil diferite care au vorbit:
- partea oficiala, in special directorul SIE Mihai Ungureanu si directorul SRI George Maior si respectiv un apologet al ei, Cristian Preda
- societate civila clasica, Parvulescu de la Pro Democratia si respectiv Societatea de Advocacy (care au organizat acum cativa ani o dezbatere pe tema reformei sistemului de securitate)
- reprezentati ai comunitatii libertariene: Vlad Topan, Octavian Jora, Sorin Ionita, Sorin Curerai

Ceea ce nu a aparut deloc in presa a fost ce au spus al treilea grup, care a fost de fapt partea cea mai consistenta a conferintei pentru ca societate civila clasica s-a rezumat la platitudini despre faptul ca drepturile omului trebuie respectate. Pe la sfarsit Parvulescu a mai deviat si intr-o paranoie anti-Google.

Din partea CADI a fost Marian Zulean, care a coordonat treaba, si care a facut un apel catre societatea civila sa se implice in reforma sistemului de securitate.

Vlad Topan a spus ca problema pe care trebuie sa ne-o punem nu e cum sa reformam serviciile secrete, ci daca trebuie sa avem servicii secrete - care-i justificarea pentru ele?

Octavian Jora a zis ca de fapt nu exista nici o justificare pentru ele, ca rolul lor real este mai degraba de a apara puterea statului de noi, decat de a apara cetatenii fata de amenintari precum terorismul.

Sorin Ionita, mai putin radical, a spus ca trebuie sa existe niste indicatori clari de performanta - publici - prin care sa stim in ce masura serviciile secrete isi fac treaba; de pilda sa stim cati dintre agentii secreti au fost dati afara in fiecare an pentru ca s-ar fi apucat de free-lancing si ar fi vandut informatii secrete catre interese private si politice (ceea ce se stie ca se intampla). De asemenea, Ionita a subliniat ca in prezent nu exista nici un control asupra serviciilor secrete, comisia parlamentara care chipurile ar trebui sa le controleze functioneaza in realitate ca un oficiu de plangeri pentru SRI. Deci in loc sa fie controlat SRI-ul, SRI-ul vine si se plange despre ce-i lipseste! Asta se cheama "controlul parlamentar asupra serviciilor secrete".

Sorin Cucerai a prezentat ideea din articolul sau in care spune ca serviciile secrete ar trebui sa fie trecute in subordinea Ministerului de Interne, o modalitate diplomatica de a spune ca ar trebui sa fie un serviciu de politie si nimic mai mult (cum e FBI-ul in SUA).

Maior a fost surprinzator de liberal, a vorbit despre faptul ca libertatea si securitatea nu se contrazic ci sunt complementare, despre cum se fac presiuni politice asupra lui si despre faptul ca doreste demilitarizarea SRI-ului. In plus ne-a "asigurat" ca indicatorii doriti de Ionita exista - insa doar pentru uz intern - si s-a facut ca ploua fata de cerinta de a-i face publici.

Ungureanu in schimb a fost complet obtuz si fascistoid, practic spunandu-ne sa stam la *beep* locul nostru. Ne-a povestit despre cum statul trebuie sa aiba putere cat mai mare si pentru asta are nevoie de informatii. Toti cei cu care am vorbit dupa conferinta au fost de acord ca a avut o interventie super creepy. Cu atat mai mult cu cat a vorbit intr-o limba de lemn perfecta, foarte "diplomatica". Oamenii erau dup-aia la modul "mi s-a parut numai mie, sau asta chiar ne-a zis sa i-o sugem?"

Astia pe partea oficiala, si Cristian Preda, au tot subliniat nevoia de "incredere" a cetatenilor in ei, iar libertarienii au tot subliniat "pe ce baza?". Ionita a amintit si de faza din timpul summitului NATO cand i-au batut pe aia in mod complet nejustificat. Sa tot ai incredere! Spre lauda lui, Parvulescu a spus si el ca increderea trebuie castigata. Poate ca nu i s-au tocit coltii de tot.

S-a vorbit si despre directiva cu retentia datelor personale subliniindu-se faptul ca, spre deosebire de cerinta europeana, in Romania nu exista nici o asigurare ca nu va fi abuzata - neexistand mecanismele prin care sa se poata verifica daca se intampla asta.

Vlad Topan Sorin Ionita