07 July 2009

Social democratie si bine social

Eu:

Cred ca oricine are o minima cultura economica stie ca social democratia nu e buna pentru mase.

Bine pentru mase = un numar cat mai mare de oportunitati din toate punctele de vedere (produse in magazine, locuri de munca disponibile, ocazii de distractie etc.) Chestiile astea sunt oferite de capitalismul "salbatic", nu de social democratie. Social democratia nu face decat sa substituie gandirea economica rationala cu tot felul de rahaturi moraliste (despre lacomie, presupusa inechitate sociala etc.).

elem geom

Da observ ca am facut o greseala de formulare folosind calificativul "bine pt. mase". O astfel de exprimare, prin inexactitatea notiunilor folosite ofera posibilitatea unei discuti infinite si ne productive.

Chiar si in cazul unei exprimari ceva mai imprecise , nu pot sa fiu de acord cu ceea ce tu afirmi ca ar insemna "bine pentru mase".

Fara a fi un "alegator" al social democratilor sau a face propaganda acestora, eu cred ca o tara cu un sistem social bine organizat este benefic pentru mase. Poate pentru tine poate suna a demagogie si pseudo moralism. Dar am vazut ca exista si asa ceva. La fel sunt de parere ca un astfel de sistem influenteaza si comportamentul si modul de a gindi a celor ce fac parte din acest sistem.

Si mie mi se pare ca un sistem social bine organizat este benefic (atat pentru "mase" cat si pentru mine personal). Insa discutia despre social democratie nu mi se pare ca e legata de sistemul social in sine, ci de relatia dintre aparatul statului si sistemul social. Cel putin in ceea ce ma priveste, suspiciunea fata de social-democratie nu are nimic post-traumatic, ci are o baza empirica. Exista o serie aproape nesfarsita de exemple in care interventia statului, si ma refer la interventiile bine intentionate nu la coruptie, in loc sa conduca la efectele benefice scontate a condus la exact opusul lor. Exemple la intamplare: Vrei sa faci educatia superioara accesibila pentru toti, motiv pentru care o faci de stat, si te trezesti ca in fapt sistemul creat ia bani prin taxe de la saraci si-i da bogatilor; vrei sa reduci saracia si atunci cresti salariul minim, iar consecinta e ca creste somajul; vrei sa ajuti industria filmului si atunci ii dai subventii, iar rezultatul e ca devine complet necompetitiva si e anihilata de Hollywood.

Nu e vorba deci de indiferenta fata de problemele ridicate de social-democrati, asa cum spune propaganda de stanga, ci tocmai de o dorinta de aborda aceste probleme in mod realist, de a le rezolva pe bune nu doar de a te simti bine cu tine insuti ca "iti pasa". Impresia pe care mi-o lasa mie social-democratii e ca vad ceva neinregula si sar imediat la concluzia ca statul trebuie sa se bage si sa "rezolve lucrurile", "de ce nu se face ceva?", fara sa analizeze in detaliu ce se intampla, sa identifice cauzele si sa tina cont de toata complexitatea. Imi lasa impresia ca nu incearca decat sa amelioreze efectele indiferenti la efectele secundare ale "solutiei" pe care o adopta.

In ceea ce priveste "sistemul social bine organizat" eu vad lucrurile din perspectiva institutiilor. Daca institutiile sunt bune, societatea se dezvolta bine, iar sarcina statului e in primul si-n primul rand sa asigure functionarea acestor institutii. Din punctul meu de vedere este prematur sa discutam despre ce anume ar mai putea face statul inainte de a avea in picioare cadrul institutional ok.

Care exact sunt aceste institutii care genereaza o societate ok? In mare ar fi cam asa:

1) Mediul juridic si politic
- Independenta justitiei
- Competenta justitiei (increderea in tribunale)
- Democratie constitutionala
- Transparenta guvernarii
- Birocratie mica si descentralizare
2) Drepturile de proprietate
- Protectia proprietatii (sa functioneze bine politia)
- Inregistrarea juridica a proprietatii
- Accesul la imprumuturi
3) Libertati civile
- absenta distriminarilor de orice fel (din partea statului)
- secularism
4) Taxe
- complexitate redusa a sistemului de colectare a taxelor
- inflatie cat mai mica
- absenta protectionismului (fara taxe vamale)

Daca te uiti la noi o sa vezi ca lipsesc destul de multe chestii de pe lista...